10 Mayıs 2009 Pazar

yatakta mutluluk için cinsel terapi-1










Partnerinizle sorunlarınız var ve bir uzmana başvurmak istiyorsunuz. Bunun için Önünüze çıkabilecek engelleri ve neler yapmanı gerektiğini konuşalım mı?
Hepimize yıllar yılı cinselliğin ayıp ve günah olduğu öğretildi. Üstelik cinsel eğitim de verilmedi. Cinsellikle tanıştığı çağlarda bazıları çabuk atlattı bu bastırılmışlıkları, bazıları yıllar yılı vajinusmusun pençesinde kıvrandı, bazıları depresyona girdi. Bazılarıda '' üzmez vakaları'' haline gelip hepimizi üzdü. Cinsel durumların karşımıza çıkma durumunu rakamlarla özetlersek; Cinsel Eğtim Tedavi ve Araştırma Derneği' nin (CETAD) verilerine göre, her 3 kişiden 1 'i nin herhangibir nedenle hayatı boyunca en az bir nedenle cinsel sorun yaşadığını görüyoruz. Bu sorunlar kullanılan bir ilacın yan etkisi olarakda görülebildiği gibi, erken boşalma, vajinusmus, sertleşme sorunları, cinsel isteksizlik, olarakta yaşanabiliyor. Ancak hastaların çok azı doktora başvurarak tedavi görüyor, çünkü tedavi olmak isteseler bile, önlerinde onları bekleyen utanma, eşi ikna edememe, nereye başvuracağını bilememe gibi engeller var.

CİNSELLİK HAKKINDA KONUŞMAKTAN UTANIYORLAR!
Cinselliği konuşmanın ''ayıp ve günah'' kısaca yasak olduğu toplumumuzda, tedavi güçlüklerinin başında utanç geliyor. çoğunlukla çiftler bırakın tedavi olmayı, kendi aralarında bile cinsel sorunları hakkında konuşamıyorlar. Oysa uzmanlara göre bu konular hakkında konuşabilmek, ortada bir sorun varsa bunu uygun bir şekilde dile getirmek tedavide ilk adımı oluşturuyor.
ÇİFTLER BU SORUNUN NELERE YOL AÇABİLECEĞİNİ BİLMİYORLAR!
İlişkilerinde cinsel sorun yaşayan çiftlerin tedaviye başlamada geç kalmaları, genellikle sorunların nelere yol açabileceğini bilememekten kaynaklanıyor. Oysa çiftlerden birinde olan bu sorun, zincirleme olarak başka problemler de doğuruyor. Örneğin kadında vajinusmus varsa, bu erkektede ereksiyon sorunlarına yol açabiliyor. Çünkü erkek bu durumu ''istenmeme'' gibi algılayabiliyor, sonra ereksiyon problemi depresyona yol açıyor. Ardından bu kez kadında istenmeme algısıyla birlikte depresyon oluşabiliyor. Yani cinsel bir sorun, ruhsal bir soruna, ilişki ve evlilik sorununa yol açabiliyor ki , bu da bir kısır döngü yaratıyor.
KADINLAR ERKEKLERİ NASIL İKNA EDEBİLECEKLERİNİ SORUYORLAR!
Cinsel tedavi konusunda karşılaşılan güçlüklerden biri de erkeklerin tedaviye yanaşmamaları. Uzmanlar bu konuya uygun bir dil kullanmanın önemini vurguluyorlar. ancak bu dil kesinlikle suçlayıcı ve aşağılayıcı ifadeler içermemeli. Eğer tedavi isteyen taraf, istemeyen partnere, bu sorunun nelere yol açabileceğini uygun bir dille anlatırsa etkili olabiliyor. Örneğin, ''Bizim sorunuuz var, erken boşalmamız var, bak bu yüzden yataklarımız ayrıldı, seninle sohbetimiz azaldı'' gibi. Yani eşe ''Neden tedavi olayım?'' sorusunun cevabını vermek ve sorunun ikisinin ortak sorunu olduğunu söylemek gerekiyor.
bu önemli yazıya önümüzdeki makalemizde devam edeceğiz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder