18 Mayıs 2009 Pazartesi

yatakta mutluluk için cinsel terapi-2





NEREYE GİDİLECEĞİNİ BİLMİYORLAR
Cinsel tedaviye karar verdikten sonra çiftler nereye başvuracakları hakkında teraddüt yaşayabiliyorlar. Hatta bazen doktor doktor dolaşıp sorunlarına çözüm bulamadan paraları, umutları ve sağlık sistemine inançları tükenmiş bir halde çözümsüz kalabiliyorlar. Oysa cinsel sorunlar bazen birkaç uzmanlık alanını ilgilendiren, çoğunlukla psikolojik kökenli, multidisipliner özellikler gösterirler. Sorunun çözümü için tüm bunlara cevap veren cinsel işlev bozuklukları merkezleri var. Ancak sosyal güvenlik kurumlarına bağlı olarak hizmet veren cinsel işlev tedavi bozuklukları merkezlerinin ve bu alandayetişen uzman sayısının azlığı da bir başka handikap. Günümüzde bazı özel hastelerde bünyesinde bu merkezlere yer vermeye başladı.

UZMAN, KADIN MI ERKEK Mİ OLACAK? TEREDDÜDÜ YAŞIYORLAR
Başvuracakları uzmanın cinsiyetinin ne olacağı konusu da, bazen çiftlerin kafasını kurcalayabiliyor. Tedaviyi yapacak uzman kadınsa erkek için sorunun anlatılması sıkıntılı bir hal alıyor. Uzman erkekse eşle ilgili mahrem konuların konuşulmasının ilgili zorluğunadair yanlış inanışlar olabiliyor. Oysa bu konuda deneyimli uzmanların söylediği bambaşka: Durum hep sanıldığı gibi değil; bazen erkek bir kadın terapiste sorunlarını daha rahat anlatabiliyor ve eğer terapist deneyimliyse onları tedaviye devam etmeleri konusunda motive ediyor.

NASIL ANLATACAKLARI KONUSUNDA ZORLANIYORLAR
Konu cinsel sorunları anlatmaya gelince çiftler uygun kelime bulmakta zorlanıyorlar. Çoğunlukla cinsel organların adı için bile 'Penis' ve 'Vajina' yerine argo tanımlamalar kullanılıyor ve cinsel sorunlar, terapist için dahi anlaşılması güç ifadelerle dile getiriyor. Bu da hem hasta hem terapist için trajikomik bir durum yaratabiliyor.

CİNSEL EGZERSİZLER YERİNE İLAÇ SORUYORLAR
Cinsel terapiye başlayan bir çift, önünde iki kişinin de aktif olarak katılacağı bir süreç olduğunu unutmamalı. Cinsel Terapist, öncelikle ayrı ayrı öykü alırve terapi boyuncaaynı partnerle olmaları gerektiğini çifte hatırlatır. Yani eşlerden birinin evlilik dışı bir ilişkisi varsa bu devam ettiği müddetçe terapiden sonuç alınamaz. Terapi süreci boyunca çifte, sorunlarının içeriğine göre cinsellikle ilgili yanlış inanışların düzeltilmesinden tutun da, varsa organik bir sorunun çözülmesine, hatta ortamın düzenlenmesine dek pek çok konuda yardımcı olunur ve çifte cinsel egzersizler verilir. Uzmanlar spor ve egzersiz sevmeyen bir topluluğun bireyleri olarak, çiftlerin cinsel egzersizler konusundabaşta direnç gösterdiğini ve sorunun çözümü için önce ilaç veya iğne olup olmadığını sorduklarını söylüyor. Ancak uzmanlar, cinsel işlev bozuklukları içinde ilaçların etkili olduğu tek alanın srtleşme bozukluğu olduğunu söylüyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder